Sunday, May 2, 2010

PENJAGAAN KULIT SEMULAJADI MENGUNAKAN BUAH LABU (CURCUBITA SPP.)

Buah labu (Curcubita spp.)

PENJAGAAN KULIT SECARA ORGANIK

Buah labu adalah sangat bagus untuk penjagaan kulit oleh kerana ianya menpunyai zat dan vitamin seperti berikut yang sangat baik untuk kulit:-
  • Beta –carotene
  • Alpha- carotene
  • Vitamin A (menyembuhkan kulit)
  • Vitamin C (anti-oxidant)
  • Vitamin E
  • Zinc
  • Lutein
Cara Membuat ‘face mask’atau ‘body scrub’ mengunakan buah labu
  • 2 atau 3 sudu buah labu yang telah direbus dilenyekkan
  • dan dicampur dengan 1 sudu madu lebah
  • Gaulkan dengan sebati
  • Lumurkan pada muka
  • Untuk kulit berminyak masukan dua titik cuka asli (cuka nipah atau cuka apple)
  • Cuci selepas 15 minit
Mengikut kajian sains, protein yang ada pada kulit buah labu adalah antibiotik dan dan boleh menghidar jangkitan kuman. Buah labu juga adalah penawar untuk keracunan.





8 comments:

  1. Jom join blog saye
    Blog awak bez
    http://terataimewangi.blogspot.com
    salam perkenalan

    ReplyDelete
  2. wah...baru tahu labu pun boleh buat mask....info baru ni...thank you for sharing....

    ReplyDelete
  3. Organik bukan sekadar trend untuk gardening, penjagaan kulit juga semakin organik sekarang. Dulu orang guna bedak sejuk, dari beras yang diperam.., dan itu tentu sekali organik! Blog yang menarik.. Anda dengan bisnes landskap dan pertanian?
    ~Bangchik dan kakdah
    Putrajaya.

    ReplyDelete
  4. Terima kaseh pada Bangcik dan kakdah kerana singgah blog kami. Kami sebenarnya registered Landscape Architect. Kami buat kajian dan simpan pokok yang 'rare'. Sambil collect tu jual lah juga.

    ReplyDelete
  5. Wonderful!Wonderful!
    All green, all green...
    Thank you very much!!!

    ReplyDelete
  6. thanks untuk tips ini..saya akan coba buat face mask n body scrubnya.. :)

    ReplyDelete
  7. salam,i nak tahu price gazebo with grass roof tue?price nie dah kira upah pemasangan ker?call/msj saya 0172189924

    ReplyDelete