Tuesday, February 9, 2010

BAGAIMANA HENDAK MENANAM POKOK STEVIA (HOW TO PLANT STEVIA)

MACAM MANA HENDAK TANAM STEVIA (HOW TO GROW STEVIA)
PEMBIAKAN STEVIA DENGAN BIJI BENIH DAN MENGUNAKAN KERATAN RANTING( PLANTING STEVIA BY SEEDS AND CUTTINGS)
  • Susah dapat biji benih (not easy to get seed)
  • Mesti dapat permit dari Jabatan Pertanian untuk impot dan kena kuarantin(must get permit from agriculture Department to import and subject to quarantine)
  • Susah untuk bercambah (not easy to germinate)
  • Biji benih menghasilkan ‘stevioside’ yang tidak seimbang (seeds does not guarantee the stevioside level)

PEMBIAKAN POKOK STEVIA DENGAN KERATAN DAHAN (VEGETATIVE PROPAGATION OF STEVIA)
  • Keratan boleh diambil dari pokok yang sihat dan yang mempunyai kandungan‘stevioside’ yang tinggi (cutting can be collected from plant with high level of stevioside).
  • Keratan boleh disemai mengunakan coco peat atau bahan semaian yang lain,( cutting can be propagated by using coco peat or other propagation medium).
  • Untuk pertubuhan yang baik siram juga dengan air yang mengandungi ‘chelated iron’. ( for good propagation growth, use also water with chelated iron for watering.)
  • Apabila keratan menunjukan ciri ciri untuk hidup , keratan perlu dibajakan dengan baja untuk tanaman mengunakan keratan ( once the cutting shows sign of growing apply fertilizer for vegetative propagation )

JARAK TANAMAN POKOK STEVIA (PLANTING DISTANCE FOR STEVIA PLANTS)
  • 24 inci ( inches)(550mm)

JENIS TANAH UNTUK POKOK STEVIA ( TYPE OF SOIL TO PLANT STEVIA)
  • Tanah yang subur dan mengandungi banyak bahan organik (rich loamy soil with organic matter)
  • Sekiranya tanah berpasir, anda perlu tambah baja kompos aatau bahan organik (add compost to sandy soil)

PENGAIRAN POKOK STEVIA (WATERING AND IRRIGATION OF STEVIA PLANTS )
  • Elakkan terlalu banyak air(not too much water)
  • Elak air bertakung (Good drainage and avoid soggy or flooding)

PENGHADANG CAHAYA MATAHARI (SUNSHADE)
  • 50% chahaya matahari(50% sunlight)

CARA LAIN UNTUK MENANAM STEVIA ( OTHER METHOD TO PLANT STEVIA)
  • Dalam pasu ( in pots)
  • Hidroponik (Hydroponic)
  • Fertigasi (fertigation)

PENGERINGAN DAUN STEVIA (DRYING STEVIA LEAVES)
  • Jangan jemur daun stevia lebih dari 12 jam dibawah cahaya matahari, ianya akan mengurangkan kandungan stevioside (do not dry stevia leaves more than 12 hours of direct sunlight, it will affect stevioside content)

CARA MENGUNAKAN DAUN STEVIA YANG KERING ( HOW TO USE DRIED STEVIA LEAVES)
  • Guna pengisar kopi (Use coffee grinder)
  • Atau guna ‘blender’ kering (Or use dry blender)
  • Masukan suku cawan daun yang telah di hancurkan untuk secawan penuh air (use quarter cup of ground dried stevia leaves for full cup of water)
CARA MENANAM STEVIA MENGGUNAKAN KERATAN RANTING./ PLANTING STEVIA FROM CUTTING STEP BY STEP

LANGKAH 1- BASAHKAN HABUK SABUT KELAPA/
STEP NO. 1 -WETTING THE COCO PEAT
Habuk sabut kelapa (coco peat)/ Coco peat

Masukan habuk sabut kelapa kedalam baldi berisi air./ Place coco peat into pail fill halwayl with water.

Habuk sabut kelapa yang sudah betul betul basah./ Really wet coco peat.

LANGKAH NO. 2- MASUKAN HABUK KELAPA BASAH KEDALAM DULANG SEMAIAN.
STEP NO. 2- FILL PLANTING TRAY WITH WET COCO PEAT

Masukan habuk kelapa basah kedalam dulang tanaman. . Fill propagation tray with wet coco peat.

LANGKAH NO.3- CELUP KERATAN KEDALAM HORMON PENGGALAK AKAR.
STEPNO. 3- DIP CUTTING INTO ROOTING HORMONE.






LANGKAH NO.4-SEMAI KERATAN KEDALAM DULANG SEMAIAN.
STEPNO.4- PLANT CUTTING INTO PLANTING TRAY .
Keratan yang sudah disemai sedia untuk disiram dan di masukan kedalam tapak semaian.
/Propagation tray ready to be watered and transferred to nursery.




YOU MIGHT ALSO LIKE

Notes/catitan;-

There are more articles
listed at the top right column ,listed on the following headings/terdapat banyak lagi artikel disenarai di ruangan kanan/atas dibawah tajuk berikut:-
  • Tips on landscape.
  • Tips on herbal plants,
  • Tips on agriculture
  • General tips .







28 comments:

  1. mana mau dapat benih stevia ni encik agro?

    ReplyDelete
  2. bagaimana untuk mendapatkan benih stevia ini??
    dan berapa kos bagi benih ini?

    ReplyDelete
  3. To Anonymous,
    Salam. maaf stock kami sudah habis, stok baru masih kecil. Tuan boleh tempah dari link berikut, saya baru jumpa the lady owner dua hari lepas: http://pokok-pokok.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. sesiapa nak mendapatkan anak pokok stevia boleh hubungi kami.
    steviahelthcare.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Salam, adakah stevia membiak dgn cara ranting shj? atau terdapat juga melalui biji benih?? Kalau ada biji benih stevia,ada tak sesiapa yg menjualnya???Dan brp harganya???

    ReplyDelete
  6. ada tak benih pokok putar wali dijual?

    ReplyDelete
  7. To ShamBB,
    Stevia boleh dibiakan melalui keratan ranting dan juga semaiam biji, tuan boleh hubungi farhan diatas untuk dapatkasn benih, kami ada anak banih putarwali rm 10/bag

    ReplyDelete
  8. salam.saya ada jual daun kering stevia 1kg rm100
    ambil 10kg keatas boleh kurang lg dan pokok gaharu rm10
    hubungi saya 0176604171
    saya dimelaka

    ReplyDelete
  9. pokok benih gaharu jenis apa?

    ReplyDelete
  10. To Anonymous,
    Pokok gaharu jenis malaccensis dan sub intergra

    ReplyDelete
  11. Salam. Kalau sesiapa berminat dengan serbuk stevia, boleh hubungi saya http://www.pemanis-stevia.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. salam , 1 ekar tanah mampu menampung berapa pokok stevia ?

    ReplyDelete
  13. To nak cuba,
    Satu ekar boleh tanam 5000 hingga 6000 pokok stevia.

    ReplyDelete
  14. SALAM.SAYA ZUL DARI JASIN. SAYA INGIN KAN BENIH ANAK POKOK STEVIA UNTUK DITANAM.SESIAPA YANG ADA ANAK BENIH TOLONG MAKLUM SAYA.
    ZUL - 0125276548

    ReplyDelete
    Replies
    1. SLAM..BRAPA JUMLH BNIH ANAK PKOK YG EN.ZUL MHUKAN?

      Delete
  15. nak beli anak pokok stevia saya ada.. area machang kelantan.. email: hisham79@yahoo.com.my tel:0134418357

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ingin beli anak benih stevia dlm 100 pokok..saya tinggal di jerantut pahang..sila hubungi saya..AHMAD ZAI..tel..0199248823..harga boleh runding..

      Delete
  16. cmner nk pasarkan produk ni..??

    ReplyDelete
  17. sya dah semai benih stevia insyallah kalau berhasil tel.sy kalau nak benih nya 0126361003

    ReplyDelete
  18. Sya ada menjual dan membekal anak stevia dan daun kering stevia untuk penduduk SABAH yg berminat..
    Hubungi saya 014 3708442.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berapa harga benih stevia dan ada di area mana?

      Delete
  19. dimana stevia dpt d pasarkn d malaYSIA? MACAM MANA NK BUAT EXTRACT STEVIA?
    DALAM BENTUK APA IANYA D PASARKAN..

    ReplyDelete
  20. saya nak beli anak pokok stevia nie, saya di kl

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ada menjual anak benih stevia, klu puan berminat boleh hubungi saya..013-3408490 (Zul)

      Delete
  21. Saya ingin beli anak benih stevia.. Saya di johor.

    ReplyDelete
  22. Saya ingin beli anak benih stevia.. Saya di johor.

    ReplyDelete
  23. Salamm
    Saya ingin beli pokok benih stevia. Saya d Bukit Antarabangsa, Ampang. Saya baru di diagnose pesakit diabetes. Sila hubungi saya: Pok Dee 010. 5219. 747. Terima kasih.

    ReplyDelete
  24. Good way of describing, and good article to take information about my presentation subject, which i am going to convey in college.


    Here is my page How to Get Auction Cars for Sale

    ReplyDelete