Tuesday, March 30, 2010

BAGAIMANA HENDAK JADI TINGGI / HOW TO BE TALLER

MAKANAN YANG PERLU DIMAKAN UNTUK JADI TINGGI.
TABIAT TIDUR JUGA MENENTUKAN KETINGGIAN KITA.

TABIAT ONANI, MEROKOK, AMBIL DADAH, MINUM ARAK AKAN BUAT KITA TERBANTUT

Saya menulis artikel ini yang lari sedikit dari subjek berkenaan blog kami disebabkan berikut:-
  • Berkongsi pengetahuan mengenai cara untuk menjadi lebih tinggi dan mengelak tabiat yang menyebabkan kita terbantut dan tidak menjadi tinggi
  • Risau dengan budak budak sekarang yang pendek pendek

Ketinggian adalah penting disebab perkara seperti berikut:-
  • Menambah keyakinan diri
  • Senang dapat kerja
  • Tidak mudah dibuli
  • Lebih dihormati
  • Wanita lebih suka lelaki tinggi oleh kerana tinggi menandakan sihat.
  • Kajian stastistik di Australia telah mendapati lelaki yang tingginya lebih dari 6 kaki, purata pendapatan tahunan mereka lebih tinggi A$1,000.00 dari lelaki biasa.


FAKTOR GENETIK

Ada orang mengatakan kita tidak boleh buat apa apa dengan ketinggian kita disebabkan ditentukan oleh genetik atau keturunan . Saya tidak nafikan genetik memainkan peranan penting tetapi faktor lain boleh mengubah peranan genatik. Saya sendiri boleh dikatakan dari keturunan tinggi, datuk saya tingginya lebih dari 6 kaki dan mendapat gelaran ‘Tok Awang Tinggi’. Salah seorang anak saya mengalami alahan susu semasa kecil dan doktor hanya membenarkan dia minum susu berasakan kacang soya setiap hari, ini mennyebabkan dia rendah sedikit dari anak anak saya yang lain. Ini menunjukan bahawa genetik sahaja tidak cukup untuk membuat kita jadi tinggi dan pemakanan juga penting

Orang orang Jepun dan Korea sebelum perang dunia kedua dahulu tidaklah setinggi era selepas perang. Selepas perang dahulu unsur barat termasuk pemakanan telah menyerapi budaya kehidupan orang orang jepun. Dan ini menyebabkan mereka lebih tinggi sekarang.


MAKANAN YANG PERLU DIMAKAN UNTUK JADI LEBIH TINGGI

Pemakanan penting sebab sekiranya badan kita tidak mendapat vitamin dan zat galian yang lain akan menyebabkan kita terbantut:-
  • Makanan yang lebih calcium seperti susu, keju dan yogat adalah penting untuk pembentukan tulang
  • Vitamin D yang boleh di dapati dari sinar matahari, ikan, udang dll.
  • Vitamin A yang tedapat dari susu ,mentega, margerin, hati , telur, lobak merah, ubi keledek, bayam, buah mangga, cili dan lain lain.
  • Protin yang mengandungi amino-acid adalah pemakanan yang sangat penting untuk pembesaran dan menentukan ketinggian kita. Makanan seperti daging, susu, telur, dan semua jenis kacang mempunyai protin yang tinggi.
  • Jangan makan terlalu banyak sekali gus, anda akan jadi gemuk dan bukan tinggi. Makan sedikit , kerap tetapi berkualiti.
  • Jangan makan dan terus tidur, anda akan jadi gemuk dan tidak tinggi.

SENAMAN UNTUK JADI LEBIH TINGGI

  • Senaman jenis ‘stretching’
  • Senaman jenis bergantung

TABIAT DAN GAYA HIDUP YANG PERLU DI ELAK UNTUK JADI TINGGI

  • Tidur lewat dan kurang tidur- Semasa tidur kelenjar ‘pituitary’ mengeluarkan hormone untuk pembesaran . Kita perlu tidur awal dan perlu tidur 8 hingga 10 jam sehari.
  • Onani (masturbation) akan membuat ketinggian terbantut
  • Merokok akan akan membuat ketinggian terbantut
  • Mengambil dadah akan membuat fungsi badan porak peranda dan akan membuat ketinggian terbantut
  • Minum arak (alcohol)
  • Stres dan tekanan hidup pun akan membuat ketinggian terbantut

Notes/catitan;-

There are more articles listed at the top right column ,listed on the following headings/terdapat banyak lagi artikel disenarai di ruangan kanan/atas dibawah tajuk berikut:-
• Tips on landscape.
• Tips on herbal plants,
• Tips on agriculture
• General tips .





391 comments:

  1. patut la aku tak tinggi2,,

    ReplyDelete
  2. aku da 20 tp tggi x cech 170 cm pon..
    juz 162 jer..
    pat 170 pon jd la..
    adkh aku boley tggi lg kalu umo aku da 20..
    caner ekk..

    ReplyDelete
  3. To anonymous,
    Ketinggian manusia boleh berhenti pada tahap umur dari 18 hingga 25 tahun, dan bergantung pada gene anda. Siapa tahu apa kah tahap sebenar anda? Banyak banyak berdoa, makan banyak kacang dan makanan berprotein, jaga tidur dan jangan buat perkara perkara yang boleh membuat ketiggian terbantut.Selamat mencuba.

    ReplyDelete
  4. ada yang kata makan kacang boleh sebabkan jerawat.tapi,benarkah makan kacang salah satu aspek untuk menjadi tinggi?

    ReplyDelete
  5. Bagaimanakah hendak tinggi dengan cepat ?

    ReplyDelete
  6. To Petai,
    Apabila anda berniat untuk berpuasa anda memberitahu badan anda bahawa anda tidak akan makan dan badan bertindak dengan tidak mengeluarkan sebarang asid hingga berbuka. Jaga tidur, jaga makan, berdoa dan bagi tahu badan anda apa yang anda mahu, inshaallah.

    ReplyDelete
  7. To anonymous: Benar kacang boleh menyebabkan jerawat sekiranya anda tidak minyak dikulit anda, kacang juga jenis pemakanan yang boleh membuat anda menjadi tinggi.

    ReplyDelete
  8. kacang jenis apa yg boleh buat kita jadi tinggi..?

    ReplyDelete
  9. urm..
    saya pon nk tnggi..
    orng slaloo ckp saya rndh mcm bdk form.1..tpi saya dh form 4..

    ReplyDelete
  10. umo sy daa 18 tapi ktinggian sy hanya 152cm je..saya dpt tidur yg cukup n pemakanan yg seimbang..

    ReplyDelete
  11. To anonymous,Selain dari pemakanan dan cukup tidur genetik juga memainkan peranan penting dalam menentukan ketinggian anda. Ketinggian anda tidak akan terhenti sampai umur 25 tahun(bergantung pada genetik anda). Anda maseh ada masa untuk berusaha, berdoa dan bertawakal

    ReplyDelete
  12. thnks...saya akan cuba..

    ReplyDelete
  13. kenape onani blh menyebabkan kita terbantut?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. kcau lutut rasernya, klau bnyak onani lutut bleh longgar, x caya cuba nyankung 10-15 m klau x mampu nampak sangat arr bnyak buat

      Delete
  14. To Hai, Air mani mengandungi DNA (Deoxyribonucleic Acid), RNA (Ribonucleic Acid), enzim, protin, 'glucosides', lesitin, kalsium, fosforus, garam, hormon 'testosterone', dan lain lain zat dan vitamin. Onani akan membazirkan segala tenaga, zat dan vitamin yang telah diproses oleh badan anda dan yang sepatutnya digunakan untuk proses pertumbuhan , pembinaan struktur tulang dan badan anda.

    ReplyDelete
  15. thnks on your valuable infomation..,.,.

    ReplyDelete
  16. adakah orang yg melakukan hub kelamin akan terbantut jugak.,.,.

    ReplyDelete
  17. To Hai,
    Sepatutnya tidak oleh kerana biasanya orang lelaki berkahwin tidak terlalu awal , orang berkahwin makan minum terjaga dan inshallah orang berkahwin lebih berkatnya.

    ReplyDelete
  18. which exercise will help me to increase my height.,.,.,.can u suggest to me.,.,.,

    ReplyDelete
  19. Mr dd,
    Stretching and hanging are known to be the best exercise to increase height

    ReplyDelete
  20. ABe,
    tiada sbarng ubat @ alat yg boleh mmbuatkan kite tinggi dan mudah diperolehi?...

    ReplyDelete
  21. biase nye ketinggian ni sampai umur brape ekk??

    ReplyDelete
  22. mkanan ape yg hndak dimkan klau nk tNggi..?

    ReplyDelete
  23. ble kte dpt tgk prubahan ktinggian 2 pd dri kte ekk. makan mase bpe lme .

    ReplyDelete
  24. To Anonymous,
    Sorry takde short cut untuk jadi tinggi. Dalam blog sudah disenaraikan makanan dan vitamin yang boleh menolong anda

    ReplyDelete
  25. sy dah 15 tahun, sy onani dri 13 tahun, adakah sy masih boleh meningkatkan ketingian??

    ReplyDelete
  26. T0 betta fish,
    Nak buat untuk kebaikan tentunya boleh

    ReplyDelete
  27. kalau makan marjerin kan, bole x campor dgn roti kosong ? and, kalau buat senaman jenis ‘stretching’ tu kan. berapa lama and macam mana ?

    ReplyDelete
  28. To Budak k....
    Sedap tu, letak sikit kaya, pas tu kena kopi kaw. dek pegi gym sume equipment ada kat sana.
    Jgn lupa roti tu ditoasst dulu.

    ReplyDelete
  29. berape lame r tempoh kita streching 2 tok jdi tingi mkn mase betahon ker??

    ReplyDelete
  30. To anonymous,
    Anggap macam senaman harian, sampai anda mencapai impian anda dan tentu memakan masa yang agak lama.

    ReplyDelete
  31. adakah onani yg kerap akan menyebabkan terbantut atau sekali saje onani terus terbantut...??
    dan jika sudah berhenti adakah ketinggian itu akan menaik..??

    ReplyDelete
  32. Onani berterusan yang buat terbantut. Onani ialah pembaziran zat penting untuk pembentukan struktur badan dan sekira sudah berhenti, terhentilah pembasiran tersebut

    ReplyDelete
  33. bagaimana hendak berhenti daripada onani?? sbb inye bez....ssh sgt nk brhenti....pliz help me???

    ReplyDelete
  34. misalnya,orang tu dah terbantut,cam mane nak tinggi semula and hilangkan kebantutan tu...???

    ReplyDelete
  35. kebantutan manusia disebabkan terganggu nya pengeluaran 'Human Growth hormone' oleh 'pituatary Gland'. Kebantutan boleh diubati dengan berjumpa doktor yang akan mencadangkan 'supplement' untuk memulihkan fungsi 'pituatary Gland'

    ReplyDelete
  36. supplement ape tu???

    ReplyDelete
  37. Supplement untuk mengatasi kebantutan dan penuaan ialah HGH atau human Growth Hormone dan hanya Doktor yang boleh 'diagnose' supplement ini.

    ReplyDelete
  38. adakah supplement tu akn mnjadikn kite tinggi slpas menggunakannye?? Xde jual ker dkat farmasi biase?? Sbb supplement tu ley wat jdi tnggi.. Huhu...

    ReplyDelete
  39. Semua jenis supplement mmg ada dijual di farmasi, bagaimana pun anda dinasihatkan berjumpa doktor anda

    ReplyDelete
  40. ehh, aku tgk kt google dan rakan2 aku semua ckp, kalau nk tinggi kita kena ONANI. tapi asl kt sini tulis ONANI jadi terbantut? :O hmmm, asl ehh?

    ReplyDelete
  41. By all means you can do anything with your little instrument, nobody going to stop you

    ReplyDelete
  42. apakah name supplement tu??? Supaye bley cari kat farmasi spt guardian dll,,n thank you..=)

    ReplyDelete
  43. nk tny,,adkah suppl
    ement tu bleh jdikan kite tinggi????

    ReplyDelete
  44. Human Growth Hormone HGH supplement, biasanya dijual dikedai body builder, dinasihatkan anda berjumpa doktor sebelum mengamalkan atau memakan ubat ini,ketidak seimbangan hormon didalam badan boleh menyebabkan kanser

    ReplyDelete
  45. Supplement boleh membantu memulihkan kebantutan sekiranya anda belum mencapai umur 25 tahun

    ReplyDelete
  46. kedai bodybuilder kat mne yer kat kl nie???? bley bgtau x? tq..

    ReplyDelete
  47. brpe harge dye yer???

    ReplyDelete
  48. Dek, kedai dan harga jualan kat body builder shop ,kena lah cari sendiri kat internet

    ReplyDelete
  49. datuk sebelah ayh mmpunyai ktggian 190cm....
    datuk sebelah mak cum 165cm...ayh sy skang 50taun dan pnyai ktggian 173cm sama cm sy yg skang berumur 19.....tp sy x berpuas hati ngn ktggian sy...ley x sy mnjadi tggi lg???

    ReplyDelete
  50. kalau perempuan smpai umur berapa dapat tinggi lagi?

    ReplyDelete
  51. hehe..time kacih..patutlah aku tak tinngi tinggi.....

    ReplyDelete
  52. sye 15 thun, lelaki, 164 cm...brharap utk mnjdi tinggi 180 cm...blehkah sya mncapai ktinggian trsbut? ayah sye 164 cm dan ibu sye 147 - 150 cm, blehkah sye mncpai ktinggian trsbut? sye thu ktinggian mngikut gen ttp ada sstngh org yg mmpunyai ktinggian yg lbh dr parents mreka...apakah nasihat yg bleh awk bgi kpd sye utk mncapai ktinggian yg sye hrpkan itu??

    ReplyDelete
  53. To aknazarudin,
    S'dara maseh muda dan maseh banyak masa. Pemakanan yang baik, exercise yang betul, tidur dengan cukup dan elak stres sudah memadai untuk elak kebantutan.S'dara patut jumpa pakar pemakanan untuk pemakanan yang sesuai.

    ReplyDelete
  54. To Anonymous,
    Anda mempunyai warisan gen yang sesuai untuk tinggi dan anda sekarang sudah tinggi. anda ada peluang untuk jadi lebeh tinggi hingga umur 25 tahun.

    ReplyDelete
  55. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  56. trima kasih ats nsihat s'dara...urrmm bleh sye thu exercise yg mcm mna ptut sye buat n ada x website yg ajar/tunjuk exercise2 trsebut??

    ReplyDelete
  57. To aknazarudin,
    Taip 'exercise to be taller' untuk further tips dari internet

    ReplyDelete
  58. xdeker cre yg lbih mudah dan berkesan...yela skrangkan zaman moden...hurmm..plikla...xkanla org jepun yg moden tu bly jdi tinggi mcmtu...tanpa gunakn teknologi apew2...ley jlazkn x..tq

    ReplyDelete
  59. To brader confius,
    Short cut datang dengan package...side effect...pemakanan yang baik, cukup tidur, tidak buat perkara2 yang memudaratkan , sudah memadai

    ReplyDelete
  60. haahaah...hmmm jika umur 17 tahun..masih boleh meningi ke?n selalunye ktinggian yg brtmbh brp?

    ReplyDelete
  61. xde perkmbangn terbru ker ttg isu ketinggian nie..dgn teknologi terbru...klu dlu kat eropah,,ade yg potong kaki dan tmbah besi kat tulang..utk jdi tinggi..x silap ade dlm rncngn ripleys believe it or not....so,,citerla ckit...dlm iklan kluar produk calciyum...appeton kuar prodk teengrow...sumenye utk jdi tnggi..dlm u tube mcm2 video ttg isu ini...tpi adkh inyer bnar2 terbukti keberksanannya utk jdi tinggi???...yg mne inye dpt menolong rmai org yg kebuntuan utk jdi tinggi...cbe wat research ckit...hrp dpt brkongsi pengetahuan dn berita baik dgn pelawat blog ini....tq vry much =)

    ReplyDelete
  62. hurmm...btul tu insan yg kat atas tu...hrp sudi dpt brkongsi ilmu...n nk tnye ..btulker produk2 yg mnambah ktinggian dijual di internet tu...bnar2 terbukti keberksanan...adkh inye banar atau mnipu smate2...hrp dpt beri maklum balas yg baik..wat research jgak yer...hehe tq...

    ReplyDelete
  63. To anonymous,
    Anda boleh meninggi sehingga umur 25 tahun, bergantung dengan genetik anda, jadi anda boleh berusaha dan berdoa sehingga umur tersebut

    ReplyDelete
  64. To anonymous,
    You are what you eat.Sekiranya anda memakan makanan yang boleh membantu pembinaan struktur anda, sudah tentu anda sudah memenuhi salah satu ciri untuk jadi tinggi.selepas jepun kalah perang tentera eropah telah memperkenalkan makanan barat yang berprotin tinggi dan orang orang jepun telah menjadi lebih tinggi.

    ReplyDelete
  65. begayut boleh tinggi ke???

    ReplyDelete
  66. To Anonymous,
    Ya, bergayut adalah salah satu exercise untuk tinggi

    ReplyDelete
  67. kalau mlonpat tiap hari bleh jd tinggi tak?

    ReplyDelete
  68. assalamualaikum...klu org yg bantut sbb angkat brat,msih leh tggi ke??

    ReplyDelete
  69. to Syila,
    exercise secara melompat dapat negative impact sebab anda akan compressed semasa landing menyebabkan anda akan terbantut.

    ReplyDelete
  70. To anonymous,
    Orang angkat berat mengunakan zat untuk menguatkan tulang dan pembinaan otot. Sekiranya mereka berhenti angkat berat dan memenuhi ciri ciri untuk jadi tinggi, mereka akan menjadi tinggi juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi..jika terbantut akibat angkat berat..adakah perlu jumpa doktor untuk minta suppliment atau HGH....

      Delete
  71. Klu yg bru berhenti Beronani mcm mne?adkah boleh jdi tinggi lagi?

    ReplyDelete
  72. Sye umo 14 thun sye ske beronani..tpi bru je berhenti sejak sbulan yg lalu..adakah ketinggian sye akan terbantut terus dn sye tidak boleh tinggi smpai bila2?atau sye ketinggian sye akan meningkat smula?

    ReplyDelete
  73. saye lelaki,umo 13,saya selalu tido lewat,tapi saya selalu ambil ikan,daging,susu,telur,tapi saya x membesar pon,adakah ini disebabkan kerana saya kurang tido

    ReplyDelete
  74. To anonymous,
    1.Kalau sudah berhenti, maka segala zat makanan dan tenaga yang diperolehi boleh di manafaatkan semula oleh badan anda untuk jadi tinggi.

    2. Ketiggian anda akan meningkat semula.

    3.Semasa tidur kelenjar ‘pituitary’ mengeluarkan hormone untuk pembesaran . Kita perlu tidur awal dan perlu tidur 8 hingga 10 jam sehari. Cukup tidur adalah faktor penting untuk jadi tinggi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhmm,,,jika saya tido waktu siang..adakah kelenjar pituitary mengeluarkan hormone utk pmbesaran???

      Delete
  75. saye ad kawan perempuan nie.tinggi die cume 145cm jew (macam tinggi budak darjah 5).adakah petua2 yg dimksud kn dapat menyelesaikn masalah kawan saya nie.

    ReplyDelete
  76. To Anonymous,
    Petua , faktor gentik dan cara hidup seperti berikut adalah penting untuk jadi tinggi:-
    1.Genetik (Keturunan)
    2.Pemakananan
    3.Cara hidup (Cukup tidur dll)

    ReplyDelete
  77. macam mana nak terbantut?
    kalau nak terbabtut just angkat dumbell ke or pergu gym?

    ReplyDelete
  78. maksud saya kalau nak terbantut, just angkat dumbell ke or pergi gym?

    ReplyDelete
  79. To Anonymous,
    Maksud anda, ingin terbantut atau untuk mengelak terbantut

    ReplyDelete
  80. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  81. human growth hormone yg dijual difarmasi mahal tak?

    ReplyDelete
  82. http://www.tambahketinggian.com/ boleh percaya tak website ni?

    ReplyDelete
  83. saya ingin terbantut, orang kata kalau nk terbantut just angkat berat-berat

    ReplyDelete
  84. To Anonymous,
    1.semuanya bergantung pada niat anda, sekiranya anda mahu sesuatu dan anda berusaha mudah mudahan anda akan terbantut.

    2. Saya tidak boleh komen formula atau website orang lain, semoga anda banyak membaca dan buat analisa sendiri.

    3. Kejadian untuk tinggi pun ada kena mengena dngan hukum alam, langgar hukum alam tentu ada akibatnya, begitu juga kalau ingin terbantut.

    ReplyDelete
  85. saya nk tanya..kalw beronani kn terbantut..
    kalw sudah berhenti boleh tggi ta??

    ReplyDelete
  86. boleh tak tunjukkan cara-cara untuk terbantut? selain angkat dumbell...

    ReplyDelete
  87. faktor stress mgkin betullah kot..
    masa darjah 6 tinggi dah 160cm..bila masuk form 1, masalah keluarga dan kemiskinan buat aku tertekan hari2.berpanjangan sampai aku form 5..
    skrang tinggi aku cuma 163..dah 28 tahun.3 tahun je tambah sejak darjah 6.

    ReplyDelete
  88. To anonymous
    1. Kalau sudah berhenti beronani, maka segala zat makanan dan tenaga yang diperolehi boleh di manafaatkan semula oleh badan anda untuk jadi tinggi.
    2. Stres adalah salah satu faktor yang boleh mambuat anda terbantut. Mengikut kajian manusia tidak akan menjadi lebih tinggi selepas umur 25 tahun.

    ReplyDelete
  89. Umur aku 13 tahun.tinggi aku 171cm.Agaknye dpt tak aku cecah 6 kaki

    ReplyDelete
  90. Klau umur dah lebih 20 tahun masih dapat meninggi tak.

    ReplyDelete
  91. check ini gan http://www.prog5milyar.com/?id=julfanbpp

    ReplyDelete
  92. kenapa kalau beronani boleh terbantut?
    org kta kalau onani bleh tinggi.

    ReplyDelete
  93. saya selalu tido agk lewat,..lps 2 bangun awl pg utk bt homework,..slps 1 jam sy sambung semula tidur,.adakah akan mennggangu proses ketinggian,..walaupun tidur cukup 8 jam tetapi secara bersambung atau perlu directly 8 jam terus bangun.tidur berlebihan bole menganggu x??

    ReplyDelete
  94. hai.kau hasif......adkah org ynag kuat onani ble tinggii

    ReplyDelete
  95. hai.aku aahmad...adakh org yg kuat melancap bley tambah ketinggiannyaa

    ReplyDelete
  96. To Anonymous
    1.Anda berumur 13 tahun sudah stinggi 171 cm, anda mungkin akan mencecah 6 kaki

    2.Ketinggian manusia akan meningkat sampai umur 25 tahun.

    3. Onani berterusan yang buat terbantut. Onani ialah pembaziran zat penting untuk pembentukan struktur badan dan sekira sudah berhenti, terhentilah pembasiran tersebut.

    4.Air mani mengandungi DNA (Deoxyribonucleic Acid), RNA (Ribonucleic Acid), enzim, protin, 'glucosides', lesitin, kalsium, fosforus, garam, hormon 'testosterone', dan lain lain zat dan vitamin. Onani akan membazirkan segala tenaga, zat dan vitamin yang telah diproses oleh badan anda dan yang sepatutnya digunakan untuk proses pertumbuhan , pembinaan struktur tulang dan badan anda.

    ReplyDelete
  97. kenapa stres-tekanan boleh membuatkan kita terbantut?

    ReplyDelete
  98. hai,saya berumur 17 tahun, ketinggian saya 178, saya selalu beronani,adakah ketinggian sata akan terbantut?

    ReplyDelete
  99. To Anonymous,
    a.Tekanan bukansaj membuat anda terbantut, bahkan ianya menggangu kesiahatan anda.
    Apabila anda tertekan ianya menyebabkan:=
    1.Penghadaman anda terganggu
    2.Aktiviti Sistem imuniti anda pun akan berkurangan
    3.Badan anda akan mengarahkan sistem badan anda untuk mengurangkan aktiviti pembesaran, membaiki kerosakan dan pembiakan
    4.‘Neurotransmitters’ kimia yang dikeluarkan oleh otak akan bertukar Dari menumpukan untuk pembesaran kepada ‘mental alertness’
    5.Tekanan darah akan naik
    6.Bertambahnya keteganan otot
    7.Sistem hormone pun akan terganggu, adrenalin akan dikeluarkan dan akan menguna segala tenaga yang tersimpan
    b.Onani akan membuat ketinggian anda terbantut

    ReplyDelete
  100. Hai...aku amier,asal sarawak, budak 13 tahun yg berketinggian 171cm.agaknye berapa tinggi saya bila dah besar nanti.

    ReplyDelete
  101. adakah oksigen membantu menambah ketinggian.

    ReplyDelete
  102. hai saya amier,kat sarawak ada beberapa budak melayu 13tahun yang tingginya lebih 6kaki.ketiga mereka sekolah di tempat yang sama iaitu mrsm Mukah,sarawak.Adakah pemakanan dan keadaan persekitaran membantu meninggikan badan.

    ReplyDelete
  103. En Amier,
    Dinasihat jumpa doktor anda sebab anda terlalu tinggi. Sekiranya anda terlalu tinggi anda mungkin akan ada masalah dengan jantung anda.

    ReplyDelete
  104. kenapa nk pergi jumpa doktor, apa kaitan ketinggian dengan jantung?

    ReplyDelete
  105. encik boleh tolong saya? saya ingin terbantut, orang kata kalau nk terbantut, angkat dumbell yg berat-berat.

    ReplyDelete
  106. To Anonymous,
    1.orang terlalu tinggi buasanya ada masa;ah dengan hormon berlebihan, jantung biasanya ada masalah megepam darah pada orang yang terlalu tinggi
    2 Anda akan terbantut sekiranya beronani, tidak cukup tdo, tekanan hidup, angkat berat tanpa memakan zat yang cukup.

    ReplyDelete
  107. kalau angkat berat sambil berdiri boleh terbantut tak?

    ReplyDelete
  108. To Anonymous,
    Jenis angkat berat yang berlawan atau menekan tulang akan membuat anda terbantut terutama kepada orang muda

    ReplyDelete
  109. kalau angkat dumbell masa berumur 16 atau 17 boleh terbantut?

    ReplyDelete
  110. To Anonymous,
    Dumbells hanya melibatkan tangan dan tidak menekan tulang asas anda, saya tidak fikir ianya akan membuat anda terbantut

    ReplyDelete
  111. exercise apa boleh terbantutkan diri-sendiri?

    ReplyDelete
  112. To Anonymous,
    Jenis angkat berat yang berlawan atau menekan tulang akan membuat anda terbantut .

    ReplyDelete
  113. hai saya amier,saya baru menyambut HB saya pada 27/9/11 yang lalu dan sekarang umur saya baru menjejak 13 tahun.sekarang tinggi saya 172 cm.Saya nak tanya,ada tak budak sebaya saya yang lebih tinggi daripada saya.

    ReplyDelete
  114. saya berusia 18 thun..tinggi sya 168cm...sya suka beronani...bila terbaca blog nie..sya sedar..knapa sya x tnggi mcm kwnw2 yg len..adakh sya masih ada harapan utk tinggi..jika sya berhenti beronani?

    ReplyDelete
  115. saya berumur 16 tahun, saya selalu stress dan beronani,adakah membuatkan saya ketinggian terbantut?

    ReplyDelete
  116. saya berumur 17 tahun...sy ni suka beronani..lepas baca bloq ni bru tersedar yg onani akan buat kita terbantut..kalau saya berhenti skrng boleh x tinggi lg sbb saya ni rendah dr kawan2 yg lain...tolong jawab msg ni..pleaseeeeeee!!!!

    ReplyDelete
  117. To Amier,
    Sekiranya anda mempunyai gen untuk tinggi, maka anda akan jadi tinggi. Memang terdapat orang barat yang mencapai ketinggian seperti anda

    ReplyDelete
  118. To Anonymous,
    Sekiranya anda berhenti beronani ketinggian anda akan meningkat semula

    ReplyDelete
  119. trima kasih atas maklumat itu...^^

    ReplyDelete
  120. kalau remaja dah tercapai ketinggian, tk boleh tinggi lagi kan?

    ReplyDelete
  121. saya sudah berhenti beronani..dan dalam beberapa mnggu lpas itu..saya mengalami sakit pinggang.. adakah di sebabkan tulang saya ingin berkembang?

    ReplyDelete
  122. encik, mcm mana nk kekalkan ketinggian?

    ReplyDelete
  123. saya 14 thn,tinggi saya baru 147 cm,camne cara paling cepat nak tinggi?

    ReplyDelete
  124. Nama saya am.. Umur dah 18 tahun.. Ketinggian sya 163 cm.. Smsa umur 13 thun, tggi sya 160cm.. Masa 2 saya lebih tinggi dr kawan2 sy.. Skrg ramai kwn sya lebih tggi dr sya..mgkin btol jgak tabiat onani yg membuatkn pertumbuhan sya terganggu.. Sy dah bertekad utk berhenti mlakukn onani.. Pd umor 18 adkh sy msih mempunyai peluang untuk menambahkn ketinggian bdn..? Psal ade org kate ktinggian akan berhenti sewaktu umor sudah mencecah 20..

    ReplyDelete
  125. Lagi satu dlm masa 5 tahun beza pertumbuhan bdan sya cuma 3cm.. Kna berdoa jgak nie..

    ReplyDelete
  126. kalau isap rokok adakah pertumbuhan akan terbantut

    ReplyDelete
  127. ermm .. patut la sye x tinggi2 .. :(

    ReplyDelete
  128. adakah merokok sahaja akan membantutkan proses ketinggian

    ReplyDelete
  129. kalau saya amalkn scots emoulsion dapat jd tnggi x?

    ReplyDelete
  130. To anonymous
    1. Proses ketinggian manusia terhenti selepas umur 25 tahun (bergantung pada genetik)

    2. Sekiranya anda sudah berhenti beronanani proses ketinggian anda akan puleh semula.

    3. kesihatan anda akan terganggu apabila anda merokok.

    4. Anda boleh bertanya pada pengeluar scots emulsion untuk ke[astian.

    ReplyDelete
  131. umur saya hampir cecah 18 tahun tinggi 160, suka beronani jika saya berhenti adakah boleh saya meningkatkan ketinggian saya.

    ReplyDelete
  132. saye 14 tahun tpi ketinggian 174 cm. . camne tu. . ade kh sye menghadapi masalah kesihatan? sye salu amalkan gaya hidup shat

    ReplyDelete
  133. kalau kite stress sgat x boleh jadi tinggi kerr ? so kene tidur awal lahh yerr .,, 10 jam ( 9.00 p.m - 6.00 a.m ) huhu .,, awalnyerr .,,

    ReplyDelete
  134. adakah pumping boleh terbantut ?? dan adakah skipping juga boleh terbantut ?? please rply asap. T.Q :)

    ReplyDelete
  135. sye lelaki..umo 18thn..tpi.,,ktinggian sye just 152cm je...tmbesaran badan sye trbantut starting form 2,,pdahal ktinggian sye standard ngn member lain masa form 2...adakah sye ade hrapan tuk tinggi...????dan knape tmbesaran sye trbantut pada usia yg muda...????dan ade tak pemakanan atau spplemnt tuk mngatasi masalah sye....???

    ReplyDelete
  136. Sya 14 tahun lelaki ... tinggi 160 cm...dan sya start onani time form 1...then..sy lakukan dgn agak brtrusan la..tp sy dah stop akhir taun form 2..bley ke sy tinggi lagi??tolong jawab.....sy dah start risau kwn2 sy cpt tinggi..

    ReplyDelete
  137. saya nk tau boleh x dpt tinggi melalui suntikan?

    ReplyDelete
  138. ada x cara untuk memulihkan masalah kebantutan secara semulajadi

    ReplyDelete
  139. kecawa...tinggi 159cm...umur dh 19..arrrrrrgghhh..

    ReplyDelete
  140. adakah pumping boleh terbantut ?? dan adakah skipping juga boleh terbantut ?? please rply asap. T.Q :)..

    ReplyDelete
  141. kalau exercise jenis stretching atau gantung waktu malam,berkesan ke untuk tinggi

    ReplyDelete
  142. kalau exercise jenis stretching atau gantung waktu malam,boeh ke jadi tinggi

    ReplyDelete
  143. To anonymous,
    Excercise untuk jadi boleh dibuat bila bila masa, excercise serta pemakanan yang sempurna boleh menolong proses ketinggian.

    Excercise jenis skipping dan pumping tidak sasuai untuk jadi tinggi

    Anda perlu berjumpa dengan doktor untuk memulehkan kebantutan semulajadi atau untuk suntikan hormon sebagainya

    ReplyDelete
  144. saya 16 tahun...dan akan mencecah 17 tahun...tapi tinggi saya sekarang niey hanya 161 je,,,saya juga suka melakukan onani start form 1 until form 4..tapi skang ni sya dah berhenti buat onani...Tinggi datuk sya 183 dan 171 n nenek saya 147 and 158..ayah saya 173 n my mother 146..adakah saya boleh mencecah 6 kaki sewaktu umur 20 tahun..plizz reply this message T_T

    ReplyDelete
  145. To Anonymous,
    anda maseh muda dan ada banyak lagi masa untuk jadi tinggi,

    ReplyDelete
  146. kecewa kerana beronani kalau sy tidak beronani mungkin sy lebih tinggi drpd skrng....tinggi sy 171,umur sy 19 thun..adakah badan sy ini bisa bertambah tinggi lagi sekiranya sy berhenti beronani..

    ReplyDelete
  147. adakah ketinggian yang berhenti seketika disebabkan onani depanggil kebantutan

    ReplyDelete
  148. umur saya 15 . tapi tiggi saya baru 146 . boleh ker sye tggi lagi ? ape yg patot saya buad erk ?

    ReplyDelete
  149. umur saya 15 . tapi tiggi saya baru 146 . boleh ker sye tggi lagi ? ape yg patot saya buad erk ?

    ReplyDelete
  150. selepas berhenti onani pada kebiasaanya berapa lamakah kita dapat melihat perubahan ketinggian kita....plzz reply

    ReplyDelete
  151. sye 16 thn,perempuan. tinggi sye 152. bleh sye tinggi lg ke?

    ReplyDelete
  152. Hi, saya fieq...
    Umur saya 17 tahun, Tinggi saya 165cm. Ketinggian saya telah lebih dari semua keluarga saya, tapi saya nak tanya boleh lgy tak saya jady lbih tinggi dari ketinggian saya skarang???

    ReplyDelete
  153. adakah mengamalkan minum susu dutch lady boleh menambahkan ketinggian ..

    ReplyDelete
  154. nak jumpa doktor mana untuk dapat suntikan untuk tinggi?

    ReplyDelete
  155. hai. sy berumur 18 thun. sya cuma 150 cm & berat badan 40 hingga 43 kg. sy sgt sedih berkeadaan begini sedangkan abg sy berumur 21 thun, 160 cm & berat badan 55 hingga 57kg & 99% org2 yg mempunyai pertalian darah dgn sy mlbihi 160+ cm. sy sering diejek dan kurang mndpt perhatian semasa bersosial. akbtnya, sy rela mendiamkan diri dari berbual dgn sesiapa shj bgi mengelakkan diri dari diejek dan menjadi sorang yg pendiam.

    adkh dgn mengambil HGH human growth supplement adlh cara terbaik utk mningkatkan ketinggian sy d umur 18 thun? jika ye, boleh saya dptkan dri farmasi2 atau ia cuma ada di pasaran gelap?? brpkah hrganya?

    harap dijawab. berjuta terima kasih!!

    ReplyDelete
  156. ada ke org yang berumur 20 tahun boleh bertambah lagi tinggi mereka dan adakah peluang mereka untuk menjadi tinggi masih ad..sekian terima kasih

    ReplyDelete
  157. sye Amier.Srkrg dah msuk form2 tpi umur still 13 tahun.tinggi saye dah mencecah 174 cm.dpt tak saye meninggi smpai 2 meter.

    ReplyDelete
  158. Kenapa soalan kebanyakan orang ni semuanya seolah-olah menampakkan yang mereka tak baca artikel diatas dengan teliti? Tinggi mahu, baca tak mahu. Asyik tanya perkara yang sudah dijelaskan didalam artikel... PUIIII!

    Terima kasih untuk info yang diberi.

    ReplyDelete
  159. Salam sejahtera..dimana agaknya Human growth hormone dijual?? saye sdh mncari difarmasi tp xjmpa di TERENGGANU ini...saye 18tahun dn tnggi 158cm...ayah tnggi 190cm..emak 149cm..masih ade harapn ker..untuk pngetahuan..badan saye berketak2 dn tegap secara SEMUALJADI tanpa ke gym..adakah ini salah satu faktor tnggi saye terbantut..

    ReplyDelete
  160. mcmne ngn umur sya yang dah masuk 24 tinggi sya dah 175 tapi sya nak tambah jadikan 180,,agak2 masih ada harapan tinggikan lagi tak?

    ReplyDelete
  161. saya berumur 16 dan akan mencapai 17 thn pada 10/3/2012 . saya kerap onani dan merokok .tinggi saya 166cm ,adakah saya mampu jejak 180 cm jika saya tidak onani dan merokok lagi???? jawapan tuan amat dihargai..

    ReplyDelete
  162. as salam...sy 20 thn..tp xrape tgi..
    apa lg yg perlu dibuat?
    mem kolej suma tgi...kdg2 sy sgn tgk dorg tgi2..
    sy ada amik multivitamin..adakh ia blh tinggi?
    n gayut tu gayut mcm ne?
    ada cara utk gayut?klu gayut..kena rape lama lak?
    n dpt result tu mgkn rape lam?

    ReplyDelete
  163. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  164. UMUR SAYA 13 TAHUN,SAYA PEREMPUAN.SAYA KECIL DAN PENDEK, TINGGI SAYA KURANG-KURANG 100 LEBIH SIKIT-SIKIT DAN BERAT BADAN SAYA 40 LEBIH.SAYA PALING PENDEK DALAM KELUARGA DAN DARIPADA SEPUPU SAYA..SEMUA SEPUPU SAYA TINGGI DAN MAK,AYAH DAN ABANG SAYA SEMUA TINGGI.SAYA PELIK KENAPA SAYA PENDEK DAN GEMUK...???BOLEHKAH SAYA TINGGI DAN KURUS??????TOLONGLAH SAYA?????SEMUA ORANG EJEK SAYA PENDEK DAN GEMUK...

    ReplyDelete
  165. salam.. berapakah berat badan dan tinggi yg ideal untuk perempuan?perempuan boleh meninggi sampai umur 18 tahun je ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lelaki atau perempuan boleh meninggi sampai umur 25 tahun. Ketinggian dan berat badan ideal bergantung pada ketinggian, anda boleh tanya pada doktor anda.

      Delete
  166. thank ya ....sya akn bt yg sy bleylkukan.....

    ReplyDelete
  167. berat saya ialaih 63kg tinggi saya 170cm. kalo dalam carta BMI berat dan kentinggian saya adalah ideal. umur saya 23tahun. rasanya boleh tinggi x?

    ReplyDelete
  168. kalaw onani bleh ilangkan zat makanan seminggu kite yg lepas?
    btowl ke?

    ReplyDelete
  169. bro gua nk tnye arr ,,aku umur 15 aku onani seminggu sekali ,kalo aku berhenti onani adakah aku akan tinggi...bro adakah HUMAN GROWTH HORMON blh tmbh ketinggian...??

    ReplyDelete
  170. salam.... sye 17 tahun turn to 18 this august, so can i get taller anymore ?? my goal is 174cm, can i still reach my goal ??

    ReplyDelete
  171. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  172. Hi, umur saya 18 saya perempuan and tinggi saya 146 :(. Adakah saya boleh tinggi lagi? sebenar-benarnya tinggi perempuan sampai umur berapa ek? Saya nak tinggi 165, hmm mesti tak boleh dah kan? :(. Pleasehelp me!

    ReplyDelete
  173. anonymous: lahir bulan bpe ?? saaye thun ni bulan 8 masuk 18.... pd umur had ketinggian bg lelaki smpai 20 something normally at 25 as admin said, but follow on the genetic of parents la.... but female smpi 18 kowt.. normally la sbb the maturity of girl lebih awl starting and lebih awl stopping compared to guys.... =)

    ReplyDelete
  174. kalo orng gemuk umur 21tahun blh tiggi lg ka?

    ReplyDelete
  175. dh brmcm cara saye nk tnggi tpi x mnjadi
    cm ne???

    ReplyDelete
  176. apa yang 8-10 jam sehari....

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. salam,,nak tanye tuan,,maksud tuan jumpa doktor diatas samada jumpa doktor klinik swasta atau doktor klinik kerajaan untuk memulihkan kebantutan???boleh x jika jumpa doktor di hospital kerajaan???

      Delete
  177. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  178. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  179. salam, nak tnye.
    umur saya da 16 tahun. tetapi tetap tidak tinggi.
    saya nak tnye la.. hobi saya main skateboard.
    jadi,. sukan itu boleh membuatkan kite membantut kan ke??
    adakah sempat lagi nak tinggi??????

    ReplyDelete
  180. http://www.youtube.com/watch?v=0vRFo-qS9qw adakah btul cara dalam senaman dalam video tu ? saya mengangkat berat secara baring dan pumping at the same time saya senamam untuk tinggi. adakah ia berhasil ? ketinggian saya 167, dan melebihi mak dan ayah saya. adakah saya boleh tinggi? umur saya 17 tahun.

    ReplyDelete
  181. salam,,nak tanye,..maksud tuan diatas jumpa doktor swasta atau kerajaan untuk memulihkan kebantutan...dimana tempat yg sesuai???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anda boleh jumpa mana mana doktor pakar samada doktor hospital kerajaan atau swasta

      Delete
  182. waktu apa yg sesuai untuk exercise???adakah bebas??sbb saya dgr orang cakap malam dan tengahari x boleh exercise bolih terbantut....bet0l kew??jawapan amat dihargai............

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anda boleh exercise pada bila bila masa yang sesuai dan selesa untuk anda, tiada ada fakta yang menyatakan masa yang paling sesuai untuk exercise.

      Delete
  183. hi..saya berumur 19 thn nak masuk 20 thn da tp ktinggian sya cuma 163cm n kelihatan rendah lh...ermm encik rasa sesuai kh jika saya mengambil jenis2 vitamin or supplement such as PHARMATON...

    ReplyDelete
  184. salam. ble x bg cnth senaman stretching ? klu Ble yg senang nk buat

    ReplyDelete
  185. sye akn mncecah umur 20 pada tahun ni..dan sangat aktif bermain gym,tapi dlm masa yg sama mengambil pemakanan yg seimbang dan mendapat tidur yg secukupnya.adakah ketinggian sye boleh meningkat ataupun tidak disebabkan faktor gym ? mintak pendapat =)

    ReplyDelete