Friday, December 18, 2009

UBAT GASTRIK DAN UBAT UNTUK KURUSKAN BADAN- SERAI PEDAS /LEMON MYRTLE (BACKHOUSIA CITRIODORA)


























Backhousia citriodora (Serai pedas/Lemon myrtle)


SERAI PEDAS /LEMON MYRTLE POKOK HERBA UNTUK SAKIT GASTRIK,KURUSKAN BADAN, KUDIS, BARAH,BATUK DLL.

Nama botani : Backhousia citriodora / anisata

Nama biasa: Pokok serai pedas ,Lemon Myrtle ,Lemon-scented Myrtle, Sweet Verbena Tree atau Lemon Iron Wood

Ketinggian: 15 meter


Pokok ini telah dijumpai oleh botanis Inggeris bernama James Backhouse pada tahun 1853 dan dinamakan mengikut namanya**. Pokok ini terkenal di luar Negara kerana daunnya berbau seperti serai dan segar, boleh membunuh kuman dan mempunyai nilai perubatan yang tinggi termasuk untuk gastrik dan menguruskan badan.

Pokok ini berasal dari benua Australia dan kemudian ditanam diseluruh dunia . Pokok ini dibawa masuk ke Malaysia semasa penjajahan British dahulu oleh pendatang dari India. Buat masa ini hanya terdapat beberapa pokok yang masih hidup .

Dr Jenny Wilkinson, Penyarah kanan dalam bidang Physiology, Biomedical Sciences & Pharmacy di Charles Sturt University Australia telah mendapati minyak astiri dari pokok ini mempunyai anti bacteria dan anti kulat yang kuat**.

Kajian ‘Burkes Backyard (April 2000) ‘ dari univesiti yang sama (Sturt University) telah mendapati pokok ini mempunyai antibakteria dan anti kulat (fungal) yang lebih kuat dari Tea tree (Melaleuca alternantheria)**.

Pada tahun 1950 saintis di Australia telah membuat kajian keatas 34 jenis pokok herba dan hanya mendapati 15 jenis herb yang berjaya membunuh pathogens yang merbahaya kepada manusia seperti Staph. aureus and Staph. Typhi, dan yang paling berkesan ialah pokok Backhousia** (Serai pedas).

Kandungan kimia

Komponen utama**:

  • · Trans-E-anethole 73 – 88% ( aromatic ether)
  • · Methyl chavicol 7 – 22% (aromatic ether)

Komponen kecil**:

  • · 1,8 Cineole 1% oxide
  • · Phellandrene 1% terpene

Komponen kurang dari 0.1%**

  • · terpenes:
  • · thujee,
  • · myrcene,
  • · limonene,
  • · terpinolene,
  • · cymene,
  • · pinene
  • · terpinene.

Pokok ini kaya dengan’anethole**’ yang sangat berkesan untuk:-

  • · Batuk , penafasan dan kerongkong (expectorant)
  • · ‘Sedative’
  • · Anti kuman dan virus (antiseptic)
  • · Anti baktera (bactericide)
  • · Anti kanser (anti cancer)
  • · Buang angin dalam perut(Carminative)
  • · Gastrik(gastro stimulant)
  • · Membakar lemak (menguruskan badan/ slimming tea)
  • · Membunuh kuman kelemumur ( anti dandruff)
  • · Masalah jerawat (acne /pimple problem)

Pokok ini digunakan secara meluas diAustralia dan Negara Negara seiklim dengan nya untuk perubatan ,perasa makanan, wangian, sabun. Minyak astiri (essentrial oil) adalah bahan asas untuk perubatan dan wangian dan daun kering digunakan untuk teh herba untuk menguruskan badan. Di Australia minyak astiri yang dijual dalam botol kecil dititik keatas kudis dan ianya sangat berkesan

Mengikut penguna pokok ini , untuk sakit gastrik setengah helai daun pokok ini dikunyah setiap hari akan melegakan perut pesakit.

Culinary(Kegunaan dalam masakan)

Lemon Myrtle can best be described as a fragrant, sweet lemon, lime and lemongrass flavoured herb which can be used in recipes where every a lemon or citrus flavour is required. Lemon Myrtle is versatile enough that it works well in both savoury and sweet dishes.*

When cooking with Lemon Myrtle be sure to keep in mind that it is high in essential oils and any exposure to heat will dissipate the flavour. Use Lemon Myrtle in a similar method as when using fresh basil or coriander, i.e adding to hot dishes towards the end of the cooking cycle.*

Lemon myrtle is one of the well known bushfood flavours and is sometimes referred to as the "Queen of the lemon herbs. The leaf is often used as dried flakes, or in the form of an encapsulated flavour essence for enhanced shelf-life. It has a range of uses, such as lemon myrtle flakes inshortbread, flavouring in pasta, whole leaf with baked fish, infused in macadamia or vegetable oils; and made into tea, including tea blends. It can also be used as a lemon flavour replacement in milk-based foods, such as cheesecake, lemon flavoured ice-cream and sorbet without the curdling problem associated with lemon fruit acidity.***

The dried leaf has free radical scavenging ability.***

Antimicrobial (Anti-kuman)

Lemon myrtle essential oil possesses antimicrobial properties; however the undiluted essential oil is toxic to human cells in-vitro. When diluted to approximately 1%, absorption through the skin and subsequent damage is thought to be minimal. Lemon myrtle oil has a high Rideal- Walker coefficient, a measure of antimicrobial potency. Use of lemon myrtle oil as a treatment for skin lesions(KUDIS) caused by molluscum contagiosum virus (MCV), a disease affecting children and immuno-compromised patients, has been investigated. Nine of sixteen patients who were treated with 10% strength lemon myrtle oil showed a significant improvement, compared to none in the control group. The oil is a popular ingredient in health care and cleaning products, especially soaps, lotions and shampoos.***

Pokok serai pedas yang disemai turun temurun dari genarasi awal yang dibawa masuk ke negara ini telah serasi dengan cuaca tempatan dan telah mengeluarkan buah dengan baik dari kedua dua jenis yaitu Backhousia citridora dan backhousia anisata. Malah pokok yang dimarkot setinggi 500mm sedang lebat berbunga.

l

Hubungi 019-9344300 atau email agrobio.solution@gmail.com untuk keterangan lebih Lanjut


Rujukan:

*Benjamin Christie (Australian celebrity chef)

** Australian Journal of Medical Herbalism Vol 3 (3) 1991. Excerpt on Other Species and References can be found in the full journal article.

***Wikipedia








9 comments:

  1. mana senang nk dapat pokok nie?

    ReplyDelete
  2. To lady anaz, kami ada stok pokok serai pedas di Puchong dan Kuantan

    ReplyDelete
  3. bagaimana dengan kesesuaian tanah, iklim negara kita?

    bagaimana dengan pasaran?

    ReplyDelete
  4. Sesuai ditanam dikawasan tanah 'sandy loam' . pokok ini telah dibawa msuk ke Malaysaia pada zaman penjajah dahulu dan sudah 'climatised'dengan keadaan 'climate' Malaysia

    ReplyDelete
  5. Dikuantan dimana boleh saya hubungi atau pergi dapatkannya?

    ReplyDelete
  6. Tapak semaian dijalan jabor, dekat roundabout ASPA cottage. Call 019-9344300 sekiranya nak datang

    ReplyDelete
  7. Minyak Serai tanpa campuran ada jual?

    ReplyDelete
  8. #minyak serai pedas
    Andai ada, bagaimana sukatan dan harga?

    ReplyDelete
  9. Macamana pasaran nak jual kat mana kalau dah tanam

    ReplyDelete