Monday, March 15, 2010

POKOK MERUNGGAI /MORINGA OLEIFERA


To translate to other languages please click chosen flag topmost right.

MERUNGGAI/MIRACLE TREE

POKOK MERUNGGAI /MORINGA OLEIFERA

Nama Melayu: Kacang kelur,Merunggai, Rembungai or Lembungai
Famli: Moringaceae
Negara asal: India, Pakistan dan Afganistan
Ketinggian pokok: 10 meter
Jenis tanah yang sesuai: Tanah kering dan berpasir

Ditanam secara meluas dinegara berikut:
  • India
  • Ethiopia
  • Filipina
  • Sudan
  • Africa Selatan,Timur dan Barat
  • Negara Negara Asia
  • Amerika Latin
  • Caribbean
  • Florida
  • Kepulauan Pasifik

Fakta penting berkenaan pokok ini:
  • Khasiat pokok ini kurang diketahui oleh masyarakat Melayu, mungkin kerana ianya tidak berasal dari negara kita.
  • Pokok ini telah dikaji dengan teliti oleh Negara barat dan Pertubuhan seperti ”Trees for Life’ dan pertubuhan gereja ’Church World Service and Education Concerns for hunger’ dan mereka telah mengambil pakai pokok ini untuk menolong rakyat negara miskin disamping menyebar agama mereka.
  • Mengikut kajian negara barat pokok ini adalah ‘food supplement’ termurah.
  • Kalau diukur sesama berat dengan jenis bahan makanan yang lain daun pokok merunggai mempunyai:-
1. khasiat vitamin A yang lebih tinggi dari lobak merah (carrot),
2. lebih banyak zat besi dari bayam,
3. lebih banyak vitamin C dari limau,
4. lebih banyak kalsium dari susu,
5. lebih banyak potassium dari pisang
6. dan kualiti proteinnya setanding dengan telur dan susu.

  • Pengkaji barat telah mentakrifkan pokok ini sebagai pokok yang paling berguna kepada manusia dan dipanggil ‘miracle tree’
  • Pokok ini dikatakan mempunyai protein yang senang di hadam
  • Mengikut kajian pemakanan, orang orang yang mengamalkan memakan daun dan buah pokok ini kurang berisiko kena penyakit kanser.

Kegunaan sebagai makanan:
  • Semua bahagian pokok ini boleh dimakan dan berguna tetapi tidak digalakkan makan akarnya oleh kerana ada alkaloid.spirichin
  • Daun basah boleh dimasak pelbagai cara
  • Daun kering boleh disimpan lama tanpa hilang khasiat
  • Buah muda boleh dimasak macam sayur
  • Biji boleh dimasak atau dipanggang
  • Minyaknya yang susah rosak digunakan untuk ‘salad’
  • Bunganya boleh dimakan kalau dimasak

Minyak dari biji:
  • Biji mempunyai kandungan 30-40% minyak
  • Minyaknya di kenali sebagai BEN OIL
  • Digunakan dalam minyak wangi dan perubatan
  • Minyaknya tidak melekat dan digunakan untuk peralatan/jentera halus

Biji yang telah dikisar menjadi debu:
  • Digunakan untuk merawat air menggantikan aluminium sulphate. (water purification by flocculation, sedimentation, anti-biosis, and reduction of Schistosome cercariae.)
  • Di pedalaman Indonesia , air dari kawasan tanah gambut telah dirawat mengunakan biji meruggai (Artikel mengenainya ada didalam senarai 'general tips' di sebelah kanan)

Makanan ternakan:
  • Daun
  • Sisa biji selepas diambil minyaknya
Batang pokok
  • Tanning atau bahan kelat dari batang pokok digunakan untuk perusahaan kulit
  • Dibuat gam

Perubatan -antaranya seperti berikut (semua bahagian pokok ini mempunyai khasiat perubatan):
  • Menstabilkan tekanan darah/hypotensive
  • Mengawal kadar glukos dalam darah
  • Cirit birit
  • Bengkak dalam usus
  • Parasit dalam perut
  • Sengal tulang
  • Sakit sendi
  • Arthritis
  • Gout
  • Meningkatkan ketahanan badan
  • Kanser prostate,kulit dll./anticancer
  • Sakit kerongkong/bronchitis
  • Jangkitan saluran kencing
  • Kurang darah/anemic
  • anti-kuman, termasukkuman 'Helibacter pylori' yang menyebabkan sakit 'ulser' dan gastrik
  • Anti-bengkak/anti-inflammation
  • Hypo glycemic

Kandungan bahan kimia dan bahan aktif:-
  • 4-(4-0- acetyl-a-L-rhamnopyranosyloxy) benzyl isothiocyanate
  • 4-(4-L- acetyl-a-L-rhamnopyranosyloxy) benzyl isothiocyanate
  • Niazimicin
  • Pterygospermin
  • Benzyl isothiocyanate
  • 4-(a-L- acetyl-a-L-rhamnopyranosyloxy) benzyl glucosinolate
  • ‘Ptyto-chemicals’ seperti carotenoids (pro-vitamin A)
  • The seed contain inodorous oil, glycerides of oileic, palmitic, and stearic acids.
Kepada anda yang membaca artikel ini harap dapat menyebar khasiat pokok ini kepada kawan kawan untuk menanam pokok ini dirumah dan:-
  • Tidak perlu lagi risau tentang bahan kimia pada sayuran
  • Tidak perlu beli food supplement yang tidak murah harganya
  • Menghindar banyak penyakit
Pokok ini sangat senang ditanam, ambil saja satu ranting atau dahan cucuk kedalam tanah dan siram membaja sekali sekala, itu saja anda perlu buat.


Notes/catitan;-

There are more articles
listed at the top right column ,listed on the following headings/terdapat banyak lagi artikel disenarai di ruangan kanan/atas dibawah tajuk berikut:-
  • Tips on landscape.
  • Tips on herbal plants,
  • Tips on agriculture
  • General tips .

Rujukan

Wiki

Journal Tree of life

I.H.Burkill- A Dictionary of Economic Product of Peninsula Malaysia






2 comments:

  1. Nice info n content arrangement..l like benda2 berkaitan khasiat n kebaikan secara alam semula jd ni...

    ReplyDelete
  2. Yup is gud that all is true in my country also using this for herbal

    ReplyDelete