Wednesday, March 24, 2010

KHASIAT POKOK MAMBU/ NEEM/ MARGOSA/ AZADIRACHTA INDICA/ MELIA INDICA/ MELIA AZADIRACHTA


To translate to other languages please click on the flag topmost right.

POKOK ANTI SERANGGA SEMULAJADI
NATURAL ORGANIC INSECTICIDE TREE

Nama sains: Azadirachta indica Syn. Melia Azadiracta, Antelaea azadirachta, Melia indica
Nama biasa: Mambu, neem, nim, margosa, sadu, sadao, dao, repe, imba, mamba, mimba intaran
Famili: Meliaceae (satu keluarga dengan pokok Mahogani/ Swietenia mahagoni dan Sentang/Azadirachta excelsea)

Negara asal: Malaysia, Indonesia, India, Myammar, Bangladesh, Sri Lanka, and Pakistan

Ketinggian pokok: 15-20 meter

Buah
  • • Sangat beracun
Fakta mengenai pokok ini
  • Pokok ini cepat membesar
  • Hidup di Negara beriklim Tropika dan separa tropika
  • Namanya di Afrika (Swahili) bermakna ‘pokok 40’ ianya dikatakan boleh menyembuhkan 40 jenis penyakit.
  • Di India, pokok ini dikenali dengan bermacam macam nama seperti,’Pokok sakti’, ‘Sembuh segala penyakit’, ‘Kedai ubat alam’,’ Ubat untuk segala penyakit’ dll.
  • Pokok ini tahan kemarau dan boleh hidup ditempat yang kurang air/ kering atau tanah berpasir.
  • Di India ranting pokok ini dikunyah untuk bersihkan gigi.
  • Di Senegal pokok ini telah digunakan sebagai ubat malaria dengan berkesan
  • Di kepulauan Pacifik daun mambu/neem dibuang ke laut, katanya ikan suka bertelur pada daun pokok ini.
  • Orang orang India tahu macam mana untuk mengatasi racun pokok ini.

Kegunaan sebagai makanan
  • Bunga di masukkan kedalam masakan kari
  • Di India, bunga pokok mambu/neem dan gula merah dibuat gula gula.
  • Pucuk muda dan bunga pokok ini dijadikan sayur di India., Vietnam dan Myammar

Khasiat perubatan
  • Daun , buah,, bunga dan kulit pokok digunakan untuk perubatan
  • Daun mambu dan halia untuk ubat cacing/vermifuge (Anthelmintic)
  • Atikulat(antifungal),
  • Ubat kencing manis (antidiabetic)
  • Anti-kuman/bacteria ( antibacterial)
  • Anti –virus ( antiviral),
  • Anti kesuburan /membunuh mani (anti-fertility,)
  • Ubat tahan sakit (Sedative)
  • Digunakan didalam perubatan ‘Ayurvedic’ untuk penyakit kulit.
  • Ubat jerawat (acne treatment)
  • Pesakit cacar atau campak (smallpox /measles) tidur diatas daun mambu/neem.
  • Turunkan suhu badan (Febrifuge/antipyretics)Di India akar pokok ini digunakan untuk ubati demam panas.
  • Ubat sakit ‘scabies”
  • Astringent
  • Daun untuk ubati kudis
  • Mengikut dos yang betul daun mambu/neem diberi kepada haiwan ternakan untuk ketahanan melawan penyakit. (Increase immunity)
Kegunaan dalam industri sabun dan wangian
  • Minyak mambu/neem untuk perbuatan sabun, shampoo, krim, dll.
  • Minyak mambu/neem membuat kulit bergetah (elastic)
Anti serangga/ racun serangga organik (Organic Pest control)
  • Minyak mambu/neem menghidar dari gigitan nyamuk
  • Boleh menghindar/membunuh lebih dari 500 jenis serangga,kutu, nematodes, ianya akan menghindai serangga, kalau serangga memakan racun serangga dari mamu/neem ianya tidak membunuh serangga itu sebaliknya akan merusakkan generasi(kepompong) serangga itu.
  • Berbanding dengan racun kimia, mambu/neem neem selamat dan tidak memudaratkan untuk jangka masa panjang kepada manusia dan haiwan
  • Daun digunakan untuk hapuskan kutu rambut.manusia, kucing dan anjing.
  • Asap dari pembakaran daun mambu pun boleh membunuh seragga
  • Untuk membuat racun serangga anda cuma perlu ‘blend ‘ daun mambu/neem dengan cili api dan bawang putih. Tidak seperti racun kimia, ramuan ini anda boleh pegang dengan tangan (jangan diminum).
Kegunaan sebagai baja:
  • Daun pokok ini kaya dengan ‘potash’ dan’phophorus’ dan boleh dibuat baja.
Kegunaan landskap
  • Pokok teduhan/ teduhan yang luas
  • Tempat kurang hujan
  • Pokok tepi jalan (roadside planting)
  • Tanah berpasir
  • Tepi laut
Kandungan kimia
Saintis Pakistan ,Salimuzzaman Siddiqui pada tahun 1942 telah menemui bahan kimia pahit dari pokok mambu:-
1. Nimbin (dari minyak)
2. Nimbidin(dari minyak)
3. Nimbinin(dari minyak)
4. Azadirachtin(/dari biji)

AMARAN
Boleh dikatakan kebanyakkan bahagian pokok mambu/neem adalah beracun ; rujuk kepada pakar perubatan tradisional sebelum mengunakannya.

Notes/catitan;-

There are more articles listed at the top right column ,listed on the following headings/terdapat banyak lagi artikel disenarai di ruangan kanan/atas dibawah tajuk berikut:-
• Tips on landscape.
• Tips on herbal plants,
• Tips on agriculture
• General tips .

Rujukan
Wikipedia
I.H.Burkill- A Dictionary of the Economic products of the Peninsula Malaysia
Ir. Agus Kardinan-Pestisida Nabati, ramuan & aplikasi

19 comments:

  1. Bagus yea pokok mambu ni.
    Tapi kat mana nak senang jumpa ?

    ReplyDelete
  2. To (One) Siti.
    Pokok ini biasanya banyak ditanam ditepi pantai atau rumah orang India.Biasanya dibawah pokok ibu terdapat banyak biji benih yang telah bercambah.Anda juga boleh beli anak benih ditapak semaian.

    ReplyDelete
  3. kat mana nak cari pokok ni?
    xder org jual ker?
    orang india belah mana byk tanam bnda ni?

    ReplyDelete
  4. Pokok mambu banyak ierdapat dikawasan pantai dan tempat ramai orang india. Biji yang luruh biasanya senang bercambah

    ReplyDelete
  5. dekat tg.karang rumah saya ada pokok ni. call 012-3223832

    ReplyDelete
  6. Kat Penang dan Kedah ada banyak pokok mambu, kalau nak Minyak Mambu (3T)untuk kegunaan pertanian boleh hubungi saya, (Larut dalam air)
    012-4710243

    ReplyDelete
  7. Kat Penang dan Kedah ada banyak pokok mambu, kalau nak Minyak Mambu (3T)untuk kegunaan pertanian boleh hubungi saya, (Larut dalam air)
    012-4710243

    ReplyDelete
  8. kat area petaling jaya ada tak???kat mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai Saujana Puchong SP1(masuk ikut Bandar Bukit Puchong +/- 1km from toll LDP to Putrajaya. GPS +2° 59' 15.83", +101° 38' 19.30"). Developer SP tanam di kebanyakan lorong SP1 (SP lain tak der lak nampaknye)

      Delete
  9. kat johor ada tak?

    ReplyDelete
  10. boleh ke digunakan untuk bisul?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokok mambu tidak pernah digunakan untuk bisul, biasanya pengamal perubatan melayu menggunakan buah melada pahit sebagai ubat bisul

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. di Aceh, pohon ini dikenal dg nama BAK BEUM, dan hampir di seluruh kawasan perkampungan di aceh ada pohom ini..biasanya air rebusan daunnya yg diminum untuk dayatahan tubuh,,:)

    kamal
    kamal0323@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. kalau di area johor bahru bahagian skudai...kat mana kami nk dapatkan daun ni..yang paling hampir...URGENT!

    ReplyDelete
  14. saya ada tanam pokok ni dapat dari kawan india -

    lokasi saya di batu pahat :)

    ReplyDelete
  15. selalunya ada dekat kuil2... sayaklu nk suruh org india amikkan

    ReplyDelete
  16. selalunya ada dekat kuil2... sayaklu nk suruh org india amikkan

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete